Zelf shirts bedrukken

Kun jij het shirt met de ideale print niet in de winkel vinden en heb je besloten om deze zelf te maken? of misschien heb je een eigen logo dat je graag wil dragen? In dit artikel laten we je zien hoe je zelf je shirt bedrukt. We geven je een handig stappenplan en laten ook zien welke verschillende manieren er zijn om shirts te bedrukken. Mocht je na het lezen van deze stappen de moed in de schoenen gezonken zijn dan laten we je ook zien waar je het best je shirts kunt laten bedrukken 😉

Het bedrukken van een shirt kost vrij veel tijd maar is niet moeilijk. De makkelijkste manier is het gebruik van transfer papier. Print met een inktjet printer op transfer papier je ontwerp. Knip vervolgens netjes je ontwerp uit. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk wit over houd want daar wordt de bedrukking niet mooi van. Leg een stuk karton of bakpapier tussen het tshirt zodat het niet doordrukt naar de andere kant. Verwarm met een heet strijkijzer het tshirt voor. Leg je transfer papier met de print op het tshirt. Daar bovenop leg je een stuk bakpapier en met de hete strijkbout strijk je vervolgens de print in je kledingstuk.

Benodigdheden kleding bedrukken:

 • transferpapier. Is te koop bij bruna of een boekhandel.
 • inktjet printer
 • bakpapier
 • een gewassen t-shirt/hemd of trui
 • een strijkijzer
 • strijkplank of tafel met handdoek er op

Stappenplan tshirt bedrukken met transferpapier:

 1. Koop transferpapier bij de bruna of boekhandel
 2. Zoek een mooi ontwerp op Google of uit je eigen verzameling afbeelding. Je kunt ook op Pinterest kijken. Let er op dat je afbeelding in spiegelbeeld op het t-shirt zal verschijnen. Als je een tekst hebt zul je deze dus in spiegelbeeld moeten printen.
 3. print je afbeelding op het transferpapier met een inktjet printer
 4. Neem een schoon tshirt en plaats een stuk karton of bakpapier tussen de voor en achterkant van het t-shirt zodat de afbeelding niet doordrukt naar de achterkant
 5. Knip het ontwerp of de afbeelding netjes uit zodat je zo min mogelijk wit restmateriaal meer hebt
 6. Plaats het t-shirt met het stuk bescherm bakpapier op een strijkplank en leg je ontwerp er op. Op het ontwerp leg je vervolgens een stuk bakpapier.
 7. Met een strijkbout op ongeveer 180 graden strijk je gedurende 1 minuut je ontwerp op het t-shirt. Druk hard genoeg, anders blijft de opdruk niet goed zitten
 8. Na 1 minuut strijken kun je het transferpapier van je print halen.
 9. Vervolgens fixeer je de print door nog 15 sec na te strijken. Leg bakpapier op je print en strijk rustig over je print.

Tips kleding bedrukken:

 • altijd in spiegelbeeld, anders krijg je je bedrukking in spiegelbeeld
 • knip altijd je transfer papier netjes uit
 • Strijk ongeveer een minuut op een hoge stand
 • Witte kleding bedrukken is makkelijker dan gekleurde of donkere/zwarte kleuren
 • Printjes met fijne lijnen werken minder goed

Kleding bedrukken zonder transfer papier

Er zijn verschillende manieren om je kleding te bedrukken zonder transferpapier te hoeven gebruiken. flex folie is een van de manieren om dit te doen. Dit proces is een stuk lastiger thuis te doen omdat je een snij machine nodig hebt om flex folie uit te snijden. De flex folie wordt uitgesneden door een snijmachine en kan vervolgens door middel van een hete pers of strijkbout op de kleding geperst worden. Dit werkt ongeveer hetzelfde als het transferpapier alleen blijft bij deze methode de print langer goed. Wil je deze manier van kleding bedrukken uitproberen? Kijk dan eens naar strijkletters. Deze letters zijn al voor je uitgesneden en hoef je alleen nog op je kleding te strijken.

Een andere manier van kleding bedrukken is door middel van zeefdruk. Bij zeefdrukken wordt een zeefdruk mal gemaakt, dit is letterlijk een zeef met hele fijne gaatjes waar de inkt doorheen gedrukt kan worden. Alle gaatjes waar de inkt niet doorheen gedrukt moet worden worden door middel van emulsie dicht gemaakt. Dit is een techniek waarbij door middel van fotosynthese bepaalde delen afgedicht worden. Eerst wordt een fotogevoellige emlulsie gemaakt. Deze wordt op het doek gesmeerd. De delen waar de verf doorheen gedrukt moet worden blijven open omdat hier het ontwerp van de print op gelegd wordt. Het ontwerp wordt geprint op een transparant folie. Doordat het ontwerp op de delen die open moeten blijven ligt zal hier geen licht op komen. De delen waar wel licht op komt reageren met het licht en na ongeveer 1 uur wachten is het uitgehard. Vervolgens wordt de zeefdruk mal gewassen. Alle verf die niet door licht uitgehard is wordt weggespoeld. Vervolgens wordt de mal op de kleding gelegd en wordt de verf door de delen die niet bedekt zijn met de emulsie gedrukt.

Bedrukte kleding wassen

Hoe je bedrukte kleding het beste kunt wassen is afhankelijk van de gebruikte techniek. De drie meest voorkomende methodes van bedrukken zullen we hier behandelen. Voor alle bedrukte kledingstukken geld dat de kleding altijd binnenstebuiten gewassen moet worden en niet heter dan 40 graden gewassen mag worden. Dit is belangrijk omdat de kleding niet mag krimpen. De opdruk krimpt namelijk niet mee. Gebruik ook geen Chloor of bleekmiddel en was met een zacht wasmiddel.

Bedrukte kleding met transferpapier wassen

Transferpapier opdrukken zijn het meest kwetsbaar maar kunnen wanneer de transfer goed op de kleding zit goed gewassen worden. Doe de kleding binnenstebuiten en draai een koude of 30 graden was. Zorg er voor dat de kleding niet te vies is omdat een agressief wasprogramma vaak de kleding sneller laat slijten.

Bedrukte kleding met flex folie wassen

Flex folie is wat makkelijker te wassen en kan tegen een stootje. Het belangrijkste om op te letten is dat de flex folie zich raar gaat gedragen als kleding krimpt. Zorg er dus voor dat je niet te warm wast en je kleding niet in de droger doet.

Bedrukte zeefdruk kleding wassen

Zeefdrukken zijn de meest sterke manieren om een print te maken. Zeefdruk kleding kan dus ook goed gewassen worden. Wederom niet in de droger en geen chloor of bleekmiddel gebruiken.

Kleding laten bedrukken

Heb je het artikel netjes doorgelezen en zie je het toch niet zitten om kleding zelf te bedrukken dan kun je in onderstaande tabel de aanbieders van bedrukte kleding vinden. Ook kun je de prijs en de druk methode vinden

 

website prijs methode
https://www.kledingcalculator.nl/kleding-bedrukken/zeefdruk/ vanaf 7,30 bij 10 stuks zeefdruk
https://www.drukwerkdeal.nl/nl/producten/kleding-en-textiel vanaf 51,73 zeefdruk
Spreadshirt.nl vanaf 6,99 transferpapier
https://www.strijkletters.nl/ vanaf 2,71 zelf strijkletters strijken

Deel dit artikel met iemand die deze tips kan gebruiken

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment